Spomladanski čas je priložnost za nabiranje mladih regratovih listov, ki so v prehrani izjemno priljubljeni. Vendar pa je mogoče uporabiti vse dele rastline, ki ponujajo številne učinke na zdravje. Zato jih je priporočljivo v prehrano vključiti v različnih oblikah in tako izkoristiti vse njegove zdravilne lastnosti.
Zdravilni deli regrata
Užitni deli regrata so pravzaprav vsi. Najpogosteje v prehrani uporabljamo regratove liste. Predvsem so priljubljeni tisti, nabrani v spomladanskem času, saj so manj grenki. Nabiranje se začne že marca in traja do sredine aprila. Takrat so listi mlajši in zato primerni za sveže uživanje v solati. Starejše liste pa je potrebno skuhati ali drugače termično obdelati, da dobijo bolj prijeten okus za uživanje. Nabiranje cvetov se začne v sredini aprila, iz njih pa se najpogosteje dela regratov sirup, ki ima številne zdravilne učinke na zdravje. Korenine regrata pa je mogoče posušiti in zmleti in tako uporabiti kot kavni nadomestek. Nabirajo se pozno spomladi, maja in junija ali šele pozno jeseni.
Kako uporabiti regrat?
Zaradi vsestranske uporabe vseh delov regrata ga lahko pripravimo na različne načine.
Zaradi vseh zdravilnih učinkov, ki jih regrat nudi, ga je smiselno čim pogosteje vključiti v prehrano. Raznolike možnosti priprave regrata bodo poskrbele, da uživanje regrata ne bo dolgočasno.